Новини України сьогодні

  • НОВИНИ
  • ЖИТТЯ
  • ПОРАДИ
  • ЗДОРОВ’Я
  • КУХНЯ
  • ГУМОР
  • ЦІКАВО
  • Home
  • КУХНЯ
  • Сиpна плеcканка: трaдиційна страва для Великоднього кoшика

Сиpна плеcканка: трaдиційна страва для Великоднього кoшика

Viktor
15 Квітня, 2025 Коментарі Вимкнено до Сиpна плеcканка: трaдиційна страва для Великоднього кoшика

Святкова страва, яку додають до великоднього кошика – це плесканка. Її можуть готувати як у солодкому, так і в солоному варіанті, залежно від місцевих традицій

Україна має багату кулінарну спадщину, що сягає глибокої давнини та відображає традиції різних регіонів. Нині багато людей готують на Великдень обрядовий солодкий хліб – паску. Однак ще однією традиційною стравою, яку готують на Воскресіння Христове є плесканка. Цю унікальну сирну запіканку випікають переважно у Львові, Дрогобичі, Стрию та в інших містах. Вона є частиною давньої української кухні, а її рецепт передається з покоління в покоління. 

Інколи плесканку випікають з родзинками, але існують солоні варіанти, де додають кмин та різні спеції. Зазвичай для приготування використовують плескатий глиняний посуд, звідси і назва страви. Кожен рецепт плесканки зберігає самобутній смак та частинку давніх традиції, тому ви маєте спробувати приготувати її. 

Плесканка з кмином

Інгредієнти:

  • сир кисломолочний – 500 г  
  • масло вершкове – 50 г
  • яйця – 2 шт. 
  • яєчний білок – 1 шт. 
  • сіль – дрібка 
  • картопляний крохмаль – 15 г
  • прованські трави (за бажанням) – 0,5 ч. л. 
  • кмин – 1 ч. л. 
  • панірувальні сухарі та вершкове масло – для змащування форми
  • перець (за бажанням)

Сирна плесканка – рецепт приготування покроково:

  1. Перебийте заглибним блендером кисломолочний сир до стану однорідної кремоподібної маси.
  2. До сиру додайте розм’якшене вершкове масло та збийте разом блендером, а потім насипте крохмаль та ретельно змішайте.
  3. У чисту посудину розбийте два яйця та ще один яєчний білок, додайте дрібку солі та збийте міксером до утворення бульбашок. 
  4. Перелийте яєчну суміш до кисломолочного сиру, насипте кмин (0,5 ч. л.), прованські трави та ретельно вимішайте лопаткою до однорідності.
  5. Форму для випікання або тарілку, яка підходить для приготування страв у духовці, змастіть вершковим маслом, а потім присипте панірувальними сухарями та вилийте сирну масу.  
  6. Змішайте один яєчний жовток з водою (1 ч. л.) та змастіть цією сумішшю за допомогою кулінарного пензля поверхню плесканки. Зверху присипте її ще кмином та перцем. 
  7. Випікайте страву у розігрітій до 160°C духовій шафі протягом 40-50 хвилин до утворення апетитної рум’яної скоринки. 

Плесканка з кмином, Фото: YouTube @Smachna_Hata

Плесканка на Великдень

Інгредієнти:

  • сир кисломолочний – 360 г  
  • яйця – 2 шт. 
  • яєчний жовток – 1 шт. 
  • цукор – 3 ст. л. 
  • ванільний цукор – до смаку
  • масло вершкове – 30 г
  • родзинки – до смаку
  • суміш для пудингу з ванільним смаком або крохмаль – 1 ст. л.

Сирна плесканка – рецепт приготування покроково:

  1. Перебийте заглибним блендером кисломолочний сир до однорідності.
  2. В іншій посудині збийте яйця з цукром до утворення пінної маси. Потім налийте розтоплене вершкове масло. 
  3. Залийте кип’ятком родзинки та дайте час “запаритись”. Потім злите воду та просушіть родзинки паперовими рушниками. 
  4. Перелийте яєчну масу до кисломолочного сиру та ретельно перемішайте. Додайте родзинки та ще раз перемішайте.
  5. Форму для випікання змастіть маслом та викладіть плесканку. Змастіть поверхню яєчним жовтком за допомогою кулінарного пензля. 
  6. Випікайте плесканку у розігрітій до 170°C духовій шафі протягом 30-40 хвилин. Щойно вона охолоне, прикрасьте страву живими квітами.
@diali_cooking ПЛЕСКАНКА саме так традиційно її готують в нас Нам потрібно: •кисломолочний сир 360 г. •яйця 2 шт. •цукор 3 ст.л. •ванільний цукор •вершкове масло 30 г. •родзинки •жовток для змащування •ванільний пудинг або крохмаль 1 ст.л. Сир збиваємо блендером. Яйця збиваємо міксером з цукром у піну,додаємо розтоплене масло,ще раз перемішуємо і виливаємо до сиру. Потім додаємо попередньо запарені родзинки і перемішуємо. Викладаємо у форму змащену маслом,зверху змащуємо жовтком і ставимо випікатись при температурі 170 градусів 30-40 хв. Коли охолоне,прикрашаємо і ставимо у кошик #паска #сир #плесканка #випічка #традиції #україна #великдень #кошик #рецепт #фудблог #кулінарія ♬ Гуцулка – гурт Маньо

Навігація записів

Смачна закуска на святковий стіл – готується швидко, з простих і доступних інгредієнтів!
Прямо ЗАРАЗ! Зеленський ПІДПИСАВ УКАЗ: ГУЧНЕ звільнення У СУМАХ.Скандал РОЗЛЕТІВСЯ мережею

Related Articles

Це найвдаліший рецепт ватрушок з усіх, що я пробувала! 

Viktor
15 Грудня, 202515 Грудня, 2025 Коментарі Вимкнено до Це найвдаліший рецепт ватрушок з усіх, що я пробувала! 

Салати з руколою — 10 оригінальних рецептів в домашніх умовах

Viktor
14 Грудня, 202514 Грудня, 2025 Коментарі Вимкнено до Салати з руколою — 10 оригінальних рецептів в домашніх умовах

Картопляні брізолі з фаршем

Viktor
14 Грудня, 2025 Коментарі Вимкнено до Картопляні брізолі з фаршем

Цікаве за сьогодні

  • Це найвдаліший рецепт ватрушок з усіх, що я пробувала! 
  • Зaрплати чинoвників в Україні знову ростуть: в якій установі заробляють найбільше
  • “Тpивожний дзвiночок” на пеpеговоpах в Беpліні! Спливло нeмиcлиме. Деталі…
  • Укрaїнці готові тeрпіти вiйну стільки, скільки потрібно? Що показало опитування КМIС
  • За Скороход внесли заставу у понад 3 мільйони гривень
  • «Укрзалізниця» попередила про затримку потягів через обстріл Дніпропетровщини: список
Copyright 2018. All rights reserved | Theme: OMag by LilyTurf Themes